AVG

De Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG) is de privacywetgeving die nodig is om mensen te beschermen, zodat hun persoonsgegevens niet op straat komen te liggen. En ook om hen het recht te geven ‘nee’ te zeggen als ze bijvoorbeeld op beeld worden vastgelegd. Als vereniging proberen we AVG-proof te zijn. Dat is best ingewikkeld. Zeker in het geval van foto’s en video’s. Want met de komst van mobiele telefoons zijn foto’s en filmpjes gemakkelijk te maken en snel te delen via social media. Daarnaast is er nog wel eens verwarring over fotografie en dergelijke tijdens wedstrijden en evenementen. Want wanneer mag het wel? En wanneer mag het nou eigenlijk niet?
 

Het beleid van de KNGU

Hoofdregel
Foto’s en video’s van een persoon die herkenbaar in beeld is, mogen alléén worden gepubliceerd als deze persoon daar actief toestemming voor heeft gegeven. Dit betekent dat een persoon schriftelijk of digitaal ‘ja’ moet aangeven. In het geval van minderjarige kinderen geven de ouders/verzorgers hiervoor toestemming. Dat geldt zowel voor online foto’s als foto’s in een clubblad of folder. (mits geen journalistieke doeleinden, zie hieronder).

Gebruik beeldmateriaal van en door RGV Ruurlo
Via het inschrijfformulier vragen we of we beeldmateriaal mogen plaatsen. Leden kunnen hun opgegeven voorkeur(en) wijzigen via de Club App of door in te loggen op de website. Aan de hand van deze gegevens bepalen we van wie we beeldmateriaal mogen gebruiken. Dit betreft beeldmateriaal van onze eigen lessen, trainingen, activiteiten, wedstrijden en beeldmateriaal dat we als vereniging zélf maken tijdens KNGU-wedstrijden.
 

Gebruik beeldmateriaal van wedstrijden en evenementen KNGU
Tijdens wedstrijden maken we zelf (als vereniging) soms beeldmateriaal. Hierboven kun je lezen hoe we daar mee omgaan. Daarnaast zijn er 'derden' die tijdens officiele wedstrijden beeldmateriaal mogen opnemen. Hiervoor geldt het volgende:

Beeldmateriaal Journalistieke doeleinden
Voor het gebruik van beeldmateriaal in het kader van verslaglegging van een wedstrijd of evenement (zogenaamde journalistieke doeleinden) is geen toestemming nodig. Ook niet als het gaat om minderjarigen. In alle gevallen geldt wél dat altijd moet worden gekeken of het gebruik van beeldmateriaal niet al teveel inbreuk maakt op iemands privacy en bijdraagt aan het journalistieke doel. Fotografen van bijvoorbeeld kranten en magazines mogen na toestemming van de KNGU foto’s maken van KNGU-wedstrijden en evenementen. Ook bezoekers aan KNGU-wedstrijden en evenementen kunnen in het kader van journalistieke doeleinden gefotografeerd worden.

Beeldmateriaal door publiek
Bezoekers mogen tijdens een evenement of wedstrijd voor privégebruik foto’s maken vanaf de toeschouwersaccommodatie. Opnamen mogen alléén worden gemaakt zonder flits-, video-of filmlamp. Publiceren van foto’s op internet (zoals social media) mag alléén als daarvoor toestemming is gegeven door alle personen op de foto. Voor publicatie zonder toestemming zijn de KNGU en de (organiserende) vereniging niet verantwoordelijk.

Foto’s voor commerciële doeleinden
In het kader van commerciële fotografie, waarbij fotografen foto’s maken van individuele sporters (denk aan deelnemers, trainers, coaches, juryleden) om deze te publiceren en te verkopen, is actief toestemming per lid noodzakelijk.
 

Werkwijze actieve toestemming
Om de toestemming voor commerciële fotografie goed vast te leggen, hebben we in onze ledenadministratie de digitale toestemming per lid vastgelegd. Onze ledenadministratie is gekoppeld aan het digitaal loket van de KNGU. De wedstrijdorganisatie draait voor elke wedstrijd een deelnemerslijst uit en weet dus van wie er beeldmateriaal gemaakt mag worden voor commerciële doeleinden.

Aanwezige commerciële fotografen zijn geaccrediteerd door de KNGU, maar de fotograaf is zélf verantwoordelijk voor het correct en ethisch fotograferen van de juiste leden.

Terug naar boven